Blogi

Data-analyysi paljastaa kodin sähkösyöpöt ja investointimahdollisuudet

Omasähkö.fi • 17. lokakuuta 2022

Omasähkö.fi on toimittanut tänä vuonna sähkönkäytön analyyseja yrityksille ja julkisille toimijoille esimerkiksi toimistoista, kouluista ja päiväkodeista. Nyt energiakriisin myötä avasimme palvelumme ilmaiseksi myös kotitalouksille. Tässä artikkelissa esitellään jo tehtyjen analyysien löydöksiä siitä miten kotitaloudet voivat parhaiten säästää kodin sähkölaskussa.

Näe mihin sähköä kuluu

Jatkuvalla peruskuormalla on väliä

Kotona on useita laitteita, jotka ovat jatkuvasti päällä. Näistä merkittävimmät ovat useimmiten ilmanvaihtokone, jääkaappi sekä pakastin. Hankintoja tehdessä näiden laitteiden sähkönkulutukseen kannattaakin kiinnittää erityisesti huomiota. Esimerkiksi vanha ilmanvaihtokone saattaa käyttää sähköä jatkuvasti noin kilowatin teholla. Jos tämän koneen päivittää uudempaan, niin sähkönkulutus helposti puolittuu. Tästä tulee säästöä 650 euroa vuodessa kun sähkön kokonaishinnaksi lasketaan 15 cent/kWh.

 

Lämpöpumpulla kymmenien prosenttien tuotot

Rakennusten sekä käyttöveden lämmittäminen vie suurimman osan rakennusten tarvitsemasta energiasta. Kun energian hinnat ovat korkeita, tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota siihen kuinka paljon ja miten lämmittää. Mikäli koti on sähkölämmitteinen, on yhden tai jopa useamman lämpöpumpun asennus taloudellisesti hyvin kannattavaa. Vuosittainen tuotto oikein mitoitetulle lämpöpumppuinvestoinnille nousee helposti yli 20 %:iin. Myös vanha viisaus sisälämpötilan laskusta on syytä muistaa, sillä rakennuksen lämpöhäviöt kasvavat eksponentiaalisesti sitä mukaan kun sisäilman lämpötilaa nostetaan.

 

Pörssisähkö sopii joihinkin rakennuksiin

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta määritellään jokaiselle tunnille erikseen. Pääsääntöisesti pörssisähkö on halvempaa öisin sekä kesällä. Esimerkiksi kesämökin sähkönkulutus voi painottua juuri näille ajoille, jolloin pörssisähkö on erityisen hyvä vaihtoehto. Myös älykotiratkaisuilla voi saada omaa sähkönkulutusta painottumaan halvoille tunneille. Myös jos kiinteähintaisia sähkösopimuksia ei ole saatavilla kohtuulliseen hintaan, voi pörssisähkö olla paras vaihtoehto, varsinkin jos lämmitystä siirretään halvoille tunneille.

 

Aurinkopaneeleista vakaata tuottoa

Aurinkopaneelilaskuri

Aurinkopaneeleista saa parhaan hyödyn silloin kun niiden tuottamaa sähköä käyttää mahdollisimman paljon itse. Silloin nimittäin säästää sähkönhinnassa niin energiakustannuksen, verot kuin myös siirtokustannukset. Paneelien yksikköhinnat lisäksi pienenevät kun järjestelmän koko kasvaa. Aurinkopaneeli-investoinnissa tärkeää onkin paneelien mitoittaminen - oikein mitoitetuilla aurinkopaneeleille voi saada yli 10 % tuoton. Kuluttajille hyvä uutinen on myös se, että ensi vuoden alussa on tulossa tarjolle valtion takaamaa energiainvestointilainaa. Yritykset ovat jo pitkään tehneet energiainvestointeja lainarahoitteisesti, mutta tulevaisuudessa tämä mahdollisuus avautuu uudella tavalla myös kuluttajille.

 

Ilmainen analyysi kotitalouksille

Sähkönkäyttöä analysoiva ja säästömahdollisuuksia kartoittava palvelumme on nyt avattu ilmaiseksi kotitalouksille. Analyysin omasta kodista tai kesämökistä voi hakea luomalla ilmaiset tunnukset palveluun. Palvelu kertoo mihin sähköä kuluu kaikkein eniten sekä se suosittelee sinulle parhaan sähkösopimustyypin. Lisäksi analyysi laskee sinulle lämpöpumppu- ja aurinkonpaneeli-investointien kannattavuuden sekä parhaan mitoituksen.

Palvelun mahdollistaa Fingridin tänä vuonna avaama Datahub, josta löytyy kaikkien Suomessa sijaitsevien kiinteistöjen sähkönkulutustiedot. Datahubin lisäksi Omasähkö.fi:n analyyseissä hyödynnetään säädataa sekä sähkön hintadataa.

Kategoriat