Blogi

Lämpöpumppu voi maksaa itsensä takaisin jo parissa talvessa

Omasähkö.fi • 28. syyskuuta 2022

Kodin ja kesämökin lämmitys vie helposti yli puolet kotitalouden sähköstä mikäli käytössäsi on sähkölämmitys. Nyt kun sähkö on kallista, moni harkitseekin ilmalämpöpumpun ostamista kotiin tai kesämökille. Tämä kirjoitus kertoo mitä sinun kannattaa ottaa huomioon kun hankit ilmalämpöpumppua.

 

Lämpöpumppuja on monenlaisia.

Mikäli sinulla on nykyään sähkölämmitys rakennuksessa, on ilmalämpöpumppu lähes aina hyvä asentaa. Jos sinulla taas on öljylämmitys käytössä, voi harkita myös maalämpöpumpun, ilma-vesilämpöpumpun tai poistoilmalämpöpumpun asennusta.Löytyy myös kotitalouksia, jotka ovat vaihtaneet lämmitysmuotonsa kaukolämmöstä maalämpöön. Tämä kirjoitus käsittelee kuitenkin vain ilmalämpöpumppuja. 

 

Ulkoilman lämpötila vaikuttaa hyötysuhteeseen

Kun ulkoilma kylmenee lämpöpumpun suorituskyky huonontuu kahdella tapaa. Ensinnäkin sen hyötysuhde pienenee, mutta lisäksi lämpöpumpusta saatava teho pienenee. Toisin sanoen mitä kylmemmässä ilmastossa ilmalämpöpumppua käyttää, sitä pienemmän osan sähkölämmityksestä sillä saa korvattua. Moderneilla lämpöpumpuilla hyötysuhde säilyy hyvänä aina kovimmillakin pakkasilla joten ilmalämpöpumput ovat järkeviä ympäri Suomen.

 

Mikä lämpöpumppu kannattaa valita

Lämpöpumput ovat nyt haluttua tavaraa, mutta ei kannata välttämättä valita laitetta jonka ensimmäiseksi käsiinsä saa. Jotkiút lämpöpumput eivät nimittäin ole valmistettu kylmiin olosuhteisiin, jolloin ne eivät toimi Suomessa kovin hyvin. Kun valitset lämpöpumppua, selvitä että mikä on laitteen hyötysuhde ja luvattu lämpöteho. Vakiintuneita ja Suomeen soveltuvaksi todettu todettuja merkkejä ovat mm. Nibe, Mitsubishi, Mitsubishi Electric, Fujitsu ja Toshiba.

 

Kuinka suuren ilmanlämpöpumpun tarvitsen

Oikean kokoinen ilmalämpöpumppu takaa sen, että et investoi liian kalliiseen laiteeseen mutta lisäksi että saat riittävän hyödyn lämpöpumpustasi. Omasähkön analyysi arvioi sähkönkulutusdatan, sähkön hintadatan sekä ulkolämpötilan perusteella, että minkä kokoinen ilmalämpöpumppu sopii sinun kotiisi tai kesämökkiisi parhaiten.

 

Viekö viilentäminen lämpöpumpun höydyt?

Ilmalämpöpumpun avulla on myös mahdollista käyttää viilennykseen kesällä ja näin parantaa mukavuutta sisätiloissa. Suomessa ajanjakso jolloin asunnot tarvitsevat viilennystä on melko lyhyt. Samalla ulkoilman ja sisäilman lämpötilaero on helteelläkin kohtuullisen pieni. Näiden seikkojen johdosta ilmalämpölumpun viilennykseen käyttämä sähkö on enimmilläänkin noin viidenneksen verrattuna säästöihin joita sillä lämmityskaudella saa.

Kategoriat