Blogi

Yritysten opas aurinkopaneelien hankitaan

Omasähkö.fi • 29. huhtikuuta 2022

Vuonna 2021 aurinkovoimalla tuotettiin 10 % Euroopan sähköstä kesäkuukausina. Aurinkopaneelien suosio kasvaa jatkuvasti ja vuoteen 2025 mennessä määrän odotetaan tuplaantuvan. Myös Suomessa aurinkopaneelit tuottavat runsaasti energiaa, vaikkakin tuotanto painottuu enemmän kesäajalle verrattuna esimerkiksi Etelä-Eurooppaan.

 

Aurinkopaneelien hyödyt

Omat aurinkopaneelit tuottavat rahallista hyötyä kahdella tapaa. Ensinnäkin oma tuotanto pienentää sähkölaskua ja toisekseen aurinkopaneelien verkkoon asti tuottamasta sähköstä saa korvausta. Näistä ensimmäisen hyöty on selkeästi suurempi sillä säästöä tulee tässä tapauksessa sähköenergian, siirtomaksujen ja sähköveron verran. Kun sähkö syötetään verkkoon, korvauksia tulee vain sähköenergian hinnan verran. 

 

Minne aurinkopaneelit sopivat?

Erityisen kannattavia aurinkopaneelit ovat siis kiinteistössä joiden sähkönkulutus tapahtuu samaan aikaan kun aurinko paistaa. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että paneelit on tärkeä mitoittaa oikein, jotta niistä saatava hyöty olisi mahdollisimman suuri. Omasähkö.fi palvelun avulla yritykset saavat helposti tietoon kulutusdataansa perustuen, että kuinka kannattava aurinkopaneeli-investointi heille olisi ja kuinka aurinkopaneelijärjestelmä tulisi mitoittaa. Jos sinulla on olemassa useampia kiinteistöjä voit verrata, että mihin niistä olisi kaikkein kannattavinta asentaa aurinkopaneelit.

 

Järjestelmän elinikä

Yrityksille aurinkopaneelit asennetaan yleensä katolle, sillä näin paneelit eivät vie tontilla tilaa sekä sähkökeskukset löytyvät yleensä läheltä. Aurinkopaneelien elinikä on yli 30 vuotta, joten ennen paneelien asentamista katolle on hyvä arvioida, että katon käyttöikää on vielä jäljellä, jotta turhalta lisätyöltä vältytään. Paneelien lisäksi järjestelmä tarvitsee invertterit, joiden elinikä on noin 10 vuotta. Lisäksi paneeli tarvitsevat ajoittamin myös muuta huoltotyötä kuten tarkastuskäyntejä ja puhdistusta. 

 

Aurinkopaneeli-investoinnin vaiheet

Kun hanketta lähtee suunnittelemaan, kannattaa ottaa selvää onko siihen mahdollista saada valtion Energiatukea, sillä tukea tulee hakea ennen investointia. Hanke aloitetaan usein tarjousten pyytämisellä aurinkopaneeliasentajilta. Kun tarjoukset on saatu, kannattaa hinnan lisäksi verrata myös tarjotun teknologioiden laatua, takuuaikoja sekä hyötysuhteita sillä nämä vaikuttavat investoinnin takaisinmaksuun. Tällä hetkellä on hyvä varautua jopa useamman kuukauden toimitusaikoihin paneelien saamisessa.

Kategoriat