Blogi

Fingridin Datahub mahdollistaa täysin uudet palvelut kuluttajille

Omasähkö.fi • 29. huhtikuuta 2022

Helmikuussa 2022 avattiin Fingridin ylläpitämä Datahub-alusta. Fingrid on Suomen kantaverkkoyhtiö eli se vastaa sähkön runkoverkosta ja sähköjärjestelmän toimivuudesta. Datahub keskittää sähkönkulutusdatan yhteen paikka, jotta tiedonvaihto verkkoyhtiöiden ja sähkönmyyjien välillä helpottuu. Käytännössä verkkoyhtiöt mittaavat asiakkaiden sähkönkulutuksen ja lähettävät tiedot sähkönmyyjille jotta ne voivat laskuttaa asiakkaitaan oikein sekä ostaa oikean määrän sähköä sähköntuottajilta. Datahubin avulla datan liikkumisesta on tehty kustannustehokkaampaa sillä kaikki tiedonvaihto tapahtuu yhdessä paikassa.

 

 

 

Datahub mahdollistaa myös täysin uudentyyppiset palvelut sähkönkuluttajille. Nämä palvelut voivan olla esimerkiksi sähkösopimusten kilpailutus, raportointi ja monitorointi -palvelut sekä konsultointi sähkönkäyttöön liittyen. Omasähkö.fi sivusto on luotu tekemään juuri tätä palvelua yritysasiakkaille. Palvelu laajenee tulevaisuudessa myös yksityisasiakkaille, mikäli olet kiinnostunut kuulemaan lisää voit tilata uutiskirjeemme.

 

Data on hyvässä turvassa ja asiakkaan hallittavissa

Tietoturvasta on pidetty erityisen hyvä huoli Datahub palvelussa. Jokaisen Datahubiin integroituvan yrityksen tulee läpäistä integrointitestit sekä kommunikoinnissa käytetään useita salaus ja turvallisuusmenetelmiä, jotta voidaan varmistaa datan ja asiakastietojen säilyminen turvassa. 

Lisäksi sähkönkuluttajat voivat itse määrittää kuka saa nähdä heidän sähkönkulutusdatansa. Käytännössä yritysasiakkaiden tulee erikseen valtuuttaa palveluntarjoaja näkemään datansa, kun taas yksityisasiakkaan tulee tehdä itse erillinen valtuutus Datahubin nettiportaalissa.

 

Datahubin tulevaisuus

Datahub on konseptina maailmanlaajuisestikin edistynyt ja ainoastaan Norjassa on käytössä vastaava palvelu nimeltään Elhub. Sitä mukaan kun sähkömittarointi muuttuu digitaaliseksi niin vastaavia palveluita tullaan varmasti näkemään laajemminkin. Datahubia kehitetään myös jatkuvasti ja sitä päivitetään merkittävästi jo vuonna 2023 kun sähkönkulutuksen mittaukset aloitetaan tekemään 15 minuutin tarkkuudella sekä Energiayhteisöjen perustaminen mahdollistuu.

 

Kategoriat