Blogi

Tee-se-itse älykäs lämmityksenohjaus

Omasähkö.fi • 4. marraskuuta 2023

Sähkölämmitys vie suuren määrän energiaa talvikuukausina. Jos sinulla on kiinteistössä pörssisähkö, voit kuitenkin ajoittaa lämmityksen niin että se tapahtuu halpoina hetkinä.  Tässä kirjoituksessa kuvataan kuinka pienillä investoinneilla saatiin asunnon sähkölämmitys seuraamaan pörssisähkön halvimpia hintoja. Työ vaatii myös ohjelmointiosaamista, mutta myös ilman ohjelmointiosuutta kodin lämmityksen saa päivittettyä niin että lämmitystä voi ohjata puhelimen kautta etänä.

Kyseisessä asunnossa on ilmalämpöpumppu, lattialämmitystä sekä lämpöpattereita joita voi ohjata kotona/poissa-kytkimellä. Ilmalämpöpumppu halutaan pitää ensisijaisena lämmönlähteenä joten sille ei tehty mitään vaan sen annetaan lämmittää +25 C asetusarvolla koko lämmityskauden ajan.

Älyohjausta varten tehtiin kaksi hankintaa. Wifi-kytkin jolla korvattiin kotona-poissa kytkin sekä kaksi Wifi-lattialämmitystermostaattia joilla korvattiin kaksi nykyistä lämmitystermostaattia. Näiden asennus oli sähkömiehelle alle tunnin homma.

U.ca

Laitteet olivat Tuya-merkkisiä, ja sen laitteilla on käytössä Smart Life -sovellus. Sovelluksen avulla uusi kytkin sekä termostaatit yhdistettiin talon Wifi-verkkoon. Sitä kautta luotiin myös "Scenet", jotka ovat toimintoja joita lämmityksenohjauksessa tarvitaan, tässä tapauksessa "Lattialämmitys Päälle", "Lattialämmitys Pois", "Kotona" ja "Poissa". Nyt voit siis jo sovelluksen avulla etänä ohjata lämmitystäsi. Tämä on kätevää esimerkiksi silloin jos laitat lämmityksen Poissa-tilaan matkan ajaksi, mutta haluat alkaa lämmittää kotia jo hyvissä ajoin ennen kuin saavut kotiin.

Mikäli haluat viedä lämmityksen ohjauksen vielä pidemmälle, voit seurata loppuohjeita.

Tämän jälkeen luotiin tili IFTTT palveluun (If This Then That), jonka kautta voi luoda integraatioita eri palveluiden välillä. IFTTT:stä saa ilmaisen version jos käyttää vain kahta integraatiota, mutta tässä tapauksessa oli 4 eri toimintoa, joten IFTTT kuukausihinnaksi tulee 2,4 euroa kuukaudessa.

Seuraavaksi yhdistettiin SmartLife -tili ja sen neljä "Sceneä" Webhook-palveluun.

Receive a web request 
Then 
Activate Scene 
Update

Näin saatiin luotua Rest-rajapinnan, joita kutsumalla voidaan ohjata laitteita. Lisäksi Webhook palveluun lisätään salasana jotta kutsut saadaan tehtyä turvallisesti.

Loppuosa on haastavin sillä se vaatii että sinulla on jatkuvasti päällä oleva tietokone tai serveri, johon on asennettu python. Pääset koodin kanssa alkuun tämän koodin avulla. 

Pörssisähköä seuraava lämmitys vaatii melkoista harrastuneisuutta, mutta se on hauska projekti opiskella uusia teknisiä taitoa ja samalla voi säästää isonkin määrän rahaa sillä sähkön hinta voi vuorokauden aikana vaihdella huomattavasti.

 

Kategoriat